Jablkovo-makový cheescake
Jablkovo-makový cheescake
Mak a jablko k sebe neodmysliteľne patria a v tomto cheescaku ich spoločná chuť ešte viac vynikne 🙂
Na korpus potrebujeme:
- 250 g ovsené vločky
- 20 ks sušené slivky
- 1 jablko
- 2 PL kokosový olej
- 1 PL kokosový cukor
- 1 CL škorica
- ¼ CL badián (nastruhany)
- 1 CL citrónová šťava
- 1 CL vanilkový extrakt
Makova plnka:
- 400 g mletý mak
- 200 ml mandľové mlieko
- 3 PL kokosový cukor
- ½ CL rumová aróma
Jablková plnka:
5 jabĺk pokrájaných na kocky
200 ml vody
2 PL citrónová šťava
2 CL škorica
3 ks klinčeky
2 PL kokosový cukor (záleží aj od toho aké sladké jablká máte, ak by boli veľmi sladké pokojne dajte len 1 PL, alebo žiadnu)
2 PL kukuričný škrob
Postup:
Na spodok si rozmixujeme všetky suroviny, až kým nemáme lepkavú zmes. Tortovú formu vystleme papierom na pečenie a boky formy potrieme kokosovým olejom. Vytvarujeme spodok a takisto zmes pritlačíme na boky formy až do výšky koláča.
Do hrnca si nalejeme mandľove mlieko a pridáme mak, cukor, rumovú arómu a varime a miešame, kým sa nám mlieko nevyparí. Potom makovú plnku dáme do formy a necháme dobre vychladnúť.
Na jablkovú plnku si opäť do hrnca nalejeme vodu a pridáme suroviny a opäť varíme. Odlejeme trochu sirupu, do ktorého pridáme kukuričný škrob, dobre rozmiešame a až potom pridáme do hrnca. Zmes nám začne hustnúť a keď má správu konzistenciu, tak ju nalejeme na makovú plnku a opäť necháme dobre zachladiť (najlepšie cez noc v chladničke).
PS: Nezabudnite vybrať klinčeky, keď budeme mať uvarenú jablkovú plnku 😉