Kváskový moravský koláč
Kváskový moravský koláč
Na prípravu moravského kvaskového koláča budeme potrebovať:
Štartér:
150 g špaldovej hladkej múky
150 ml vody
2 PL materského kvásku
Všetko som večer zmiešala a nechala kvasiť 12 hodín do rána pri izbovej teplote.
Na cesto:
Štartér
350 g špaldovej hladkej múky
150 g pšeničnej hladkej múky
150 ml mlieka
50 g masla
1 PL masti
4 PL medu
1 žĺtko
Štipka soli
Všetko spolu ráno zmiešame, zakryjeme a necháme kvasiť 3 hodiny pri izbovej teplote.
Po 3 hodinách cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto necháme cesto znovu prikryté kvasiť asi 2 hodiny.
Po dvoch hodinách zapneme trúbu na 200 °C a zarobíme plnky. Ja som volila tvarohovú a makovú.
Na tvarohovú plnku budeme potrebovať:
250 g hrudkovitého tvarohu
1 PL medu
1 žĺtko
Štipka vanilkového lusku
Všetko spolu zmiešame.
Na makovú plnku budeme potrebovať:
100 g mletého maku
1 PL medu
100 ml teplého mlieka
Všetko spolu zmiešame.
Teraz si zoberieme menší pohár, ktorým do stredu kruhov z cesta budeme robiť menšie krúžky, do ktorých budeme dávať plnky. Nakoniec už len na vrch každého koláču, dáme 1 čl poctivého slivkového džemu. Kraje koláčov potrieme bielkami, ktoré nám zostali a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 min.
Keď sú hotové nakoniec ich ešte pozrieme troškou oleja a necháme vychladnúť