Náš tráviaci systém sa skladá z celého množstva orgánov, ktorými potrava prechádza, ktorý sa začína ústami a končí análnym otvorom, ale aj z pomocných orgánov a žliaz, ktoré tvoria enzýmy a inú sekréciu na správne trávenie.
Medzi žľazové orgány patrí okrem pankreasu a pečene aj žlčník a práve o ňom bude tento článok. V typickom prípade je to malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý sa nachádza na pravej hornej časti brucha. Topograficky je lokalizovaný pod pravým lalokom pečene. V žlčníku sa hromadí a zahusťuje žlč, ktorá sa tam dostane žlčovými cestami z pečene.
Ako funguje žlčník?
Keď sa najeme a natrávená potrava prejde zo žalúdka do tenkého čreva, črevo vysielajú hormóny (cholecystokinín) signál na vyprázdnenie žlčníka. Žlčník potom vypudí zásobu žlče, ktorá do neho priteká cez žlčovod a odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva, do dvanástnika. Hlavnou úlohou žlčníka je emulgácia skonzumených tukov v tenkom čreve , čo umožní ich trávenie s črevnými a pankreatickými lipázami. Žlč pomáha aj vo vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, a okrem toho za zúčastňuje na neutralizácii kyslej tráveniny.
NAJČASTEJŠIE CHOROBY ŽLČNÍKA:
- Cholelitiáza (žlčové kamene)
- Cholesterolové kamene (v pečeni vzniká a do žlči sa vylučuje príliš veľa cholesterolu) Známe faktory, ktorý zvyšujú riziko cholesterolových kameňov: obezita a nadváha, hladovky, rapídne chudnutie, nedostatok telesnej aktivity, dlhodobé tráviace problémy, vysoké triglyceridy v krvi, užívanie niektorých liekov…
- Cholecystitída (zápal žlčníka) môže byť akútny a chronický . Akútny zápal vzniká väčšinou kvôli kameňom, pretože dochádza k obštrukcii žlčového vývodu, ktorý vedie žlč zo žlčníka do spoločného vývodu.
Potrebujete pomôcť s úpravou stravy v Bratislave?
Objednajte sa na konzultáciu telefonicky na +421 944 618 217 alebo e-mailom na rybarova@nedietuj.sk
ZÁSADY DIÉTNEHO STRAVOVANIA PRI CHOROBÁCH ŽLČNÍKA
Choroby a poruchy tráviacich orgánov vyžadujú väčšinou úpravu stravy, ktoré dokážu upraviť trávenie, znížiť nároky na prácu tráviaceho systému a uľahčiť prechod potravy tráviacim traktom. Šetriace diéty chránia tráviaci trakt trojakým spôsobom:
1/ Mechanicky:
- Zo stravy sa vylučujú nestráviteľné zložky potravy, šupky, jadierka, kôstky…
- Silne nafukujúce potraviny s obsahom jednoduchých sacharidov, prípadne oligosacharidov (strukoviny napríklad)
- Stará, drevnatá zelenina, prezreté ovocie a zelenina
- Šľachy, blany, chrupky, tučné druhy mäsa
Dôležitá je aj mechanická úprava stravy: Konzistencia jedla mechanicky šetrí tráviaci trakt, nezvyšuje neúmerne peristaltiku. Stravu potrebujeme upraviť do:
- Kašovitej
- Mixovanej
- Mletej a pasírovanej formy
Stravu odporúčam pripraviť šetrnými technologickými postupmi ako: dusenie, varenie, pečenie v alobale alebo v pare. Pokrmy odporúčam zahustiť ,,diétnou zápražkou“ (múka sa opraží nasucho a pridá sa do nej tuk), múkou rozmiešanou vo vode, mixovanou zeleninou, strúhaným zemiakom, alebo zemiakovým škrobom. Pre získanie lepšej farby šťavy obalíme mäso do hladkej múky a opečieme ho na rozpálenej panvičke alebo hrnci (vhodný riad je napríklad riad s teflónovou vrstvou) bez tuku. Zalejeme netučným vývarom alebo vodou a ďalej tepelne upravíme. Tuk odporúčam pridávať až do hotového pokrmu. Cesnak, cibuľa a niektoré koreniny (korenie, nové korenie, bobkový list) je možné v šťave vydusiť a potom z pokrmu odstrániť. Vyprážanie, opekanie na tuku a fritovanie nie je pre túto diétu vhodné.
2/ Chemicky Zo stravy treba vylúčiť alebo obmedziť potraviny, ktoré dráždia tráviaci trakt tým, že urýchľujú a zvyšujú vylučovanie tráviacich štiav, alebo chemicky dráždia sliznicu tráviacej trubice. Potraviny, ktoré sa vylučujú:
- dráždivé,
- korenisté,
- pikantné,
- štipľavé,
- nadmerne slané a sladké,
- mastné, tučné a vyprážané jedlá,
- jedlá s ostrými príchutami,
- silné mäsové extrakty (napríklad bujóny)
- čierna zrnková káva, alkohol, sýtené nápoje
- údeniny, tučné mäsové výrobky.
3/ Termicky- Tepelné šetrenie:
Veľmi vysoká alebo veľmi nízka teplota tiež môže dráždiť, preto odporúčam konzumovať jedlá v primeranej teplote, a pomaly poriadne rozžuť jednotlivé kúsky jedla. Nepriaznivý vplyv horúcich alebo studených jedál sa prejaví na slizniciach jednotlivých orgánov ako napríklad sliznica ústnej dutiny, pažeráka, hltana a žalúdka. Ideálna je vlažná teplota konzumovaných jedál. Veľký dôraz kladieme na výber a množstvo tukov. Používame malé množstvo kvalitných olejov a podľa potreby vyberáme varianty so zníženým obsahom tuku. Dôležité je dodržiavanie pravidelnosti rozdelenia jedál. Odporúča sa jesť častejšie v malých dávkach, najlepšie 5-6 x denne.
Výber potravín a pokrmov pri žlčníkovej diéte
Tuky: maslo, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).
Mäsá: vyberáme chudé (bravčové, hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).
Údeniny: len chudá šunka (kuracia, bravčová, detská)
Vajcia: Vajcia celé či žĺtok sa povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez obmedzenia.
Mlieko a mliečne pokrmy: netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé – obsah tuku do 1,5% (ak sa znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou, syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.
Obilniny: pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.
Pečivo: vodové netučné pečivo z bielej múky, starší biely chlieb, toastový chlieb, staršie netučné pečivo – napríklad vianočka, detské piškóty, netučné keksy bez príchute.
Polievky: vývary zo zeleniny, obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, vajcová hmla (len z bielok), osušená žemľa.
Zelenina: vhodná je čerstvá, mrazená alebo sterilizovaná nenadúva do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler, petržlen, tekvica, cuketa, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve kombinované s nenafukujúcou zeleninou, hlávkový a ľadový šalát. Paradajky (lúpané a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa len na vyvarenie.
Ovocie: používame mechanicky alebo tepelne upravené, vyzreté, prípadne lúpané. (Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány, jablká, marhule, broskyne. Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu, alebo dužinu. Najlepšie sa znášajú mandarínky a sladké pomaranče.
Prílohy: Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny, suchárové knedle, halušky, zemiakové knedle, žemlová knedla.
Múčniky: pudingy, kaše z nízkotučného mlieka, diétna žemľovka, piškótové cestá šetriacim spôsobom.
Korenie: zelené vňate, vývar z rasce, bobkový list, majorán, sušená bazalka, ligurček.
Nápoje: voda, voda so šťavou, ovocné šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený čaj, minerálne vody vyprchané.
Pripravila som pár receptov, ktorí sú vhodné do žlčníkovej diéty. Je dôležité pripomenúť, že stravovanie je u všetkých ľudí, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom, veľmi individuálne – niekto dokáže tolerovať aj potraviny zo skupiny „nevhodných“, niekomu zas robia ťažkosti aj „vhodné“ potraviny. Je teda potrebné si po nástupe na žlčníkovú diétu odsledovať, ktoré potraviny vám robia ťažkosti a riadiť sa tým. Každý organizmus je individuálny a jedinečný a netreba na to zabúdať.
MRKVOVÁ TORTA
8 porcií
Poleva: 300 g špaldovej múky
4 väčšie mrkvy
100 g trstinového cukru
1 prášok do pečiva
2 vajcia
100 g nízkotučného jogurtu
mletá škorica,
mletý muškátový orech,
sol
150 g syru Lučina linie
1 PL medu
kôra z 1 pomaranča
Mrkvu očistíme, nastrúhame na jemno a necháme chvíľu odstáť. Do misky dáme múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Pridáme mrkvu a premiešame. Vajíčka vyšľaháme s cukrom na penu a pridáme jogurt. Do mokrej zmesi pridáme múku s mrkvou a miešame kým nevznikne hustejšie cesto. Na do tortovej formy vystrihneme papier na pečenie a boky vymastíme tukom. Cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 – 30 min. Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť. Medzitým pripravíme polevu. Všetky suroviny dôkladne zmiešame a natrieme na vychladnutú tortu.
Tip: Namiesto polevy môžeme ozdobiť kolieskami mrkvy dusenej na vode s troškou cukru.
CUKETOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI
4 porcie
150 g špaldovej múky
100 g cukety
100 g mrkvy
50 g trstinového cukru
100 g jabĺk
2 PL vody
1 vajce
mletá škorica
1 kypriaci prášok do pečiva
Cuketu, mrkvu a jablko ošúpeme a nastrúhame najemno. V miske zmiešame vajce, cukor, vodu, vanilku a pridáme cuketu, mrkvu a jablko. Pridáme múku, koreniny, prášok do pečiva a dobre premiešame. Zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 min.
ŠALÁT S JAČMENNÝMI KRÚPAMI
200 g jačmenných krúpkov
1 uhorka
100 g čerstvého špenátu
10 reďkoviek
2 PL olivového oleja lisovaného za studena, pripadne repkového oleja
šťava z 1 citróna
Soľ
Krúpky prepláchneme a dáme variť v trojnásobku vody približne 25 min. Uhorku umy- jeme, rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky. Reďkovky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Špenát umyjeme a nasekáme najemno. Všetko spolu zmiešame. V hlbokej miske zmiešame olej, šťavu a soľ‘ podľa potreby. Krúpy ešte teplé zmiešame so zeleninou. Na záver pridáme zálievku.
Náš tráviaci systém sa skladá z celého množstva orgánov, ktorými potrava prechádza, ktorý sa začína ústami a končí análnym otvorom, ale aj z pomocných orgánov a žliaz, ktoré tvoria enzýmy a inú sekréciu na správne trávenie.
Medzi žľazové orgány patrí okrem pankreasu a pečene aj žlčník a práve o ňom bude tento článok. V typickom prípade je to malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý sa nachádza na pravej hornej časti brucha. Topograficky je lokalizovaný pod pravým lalokom pečene. V žlčníku sa hromadí a zahusťuje žlč, ktorá sa tam dostane žlčovými cestami z pečene.
Ako funguje žlčník?
Keď sa najeme a natrávená potrava prejde zo žalúdka do tenkého čreva, črevo vysielajú hormóny (cholecystokinín) signál na vyprázdnenie žlčníka. Žlčník potom vypudí zásobu žlče, ktorá do neho priteká cez žlčovod a odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva, do dvanástnika. Hlavnou úlohou žlčníka je emulgácia skonzumených tukov v tenkom čreve , čo umožní ich trávenie s črevnými a pankreatickými lipázami. Žlč pomáha aj vo vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, a okrem toho za zúčastňuje na neutralizácii kyslej tráveniny.
NAJČASTEJŠIE CHOROBY ŽLČNÍKA:
- Cholelitiáza (žlčové kamene)
- Cholesterolové kamene (v pečeni vzniká a do žlči sa vylučuje príliš veľa cholesterolu) Známe faktory, ktorý zvyšujú riziko cholesterolových kameňov: obezita a nadváha, hladovky, rapídne chudnutie, nedostatok telesnej aktivity, dlhodobé tráviace problémy, vysoké triglyceridy v krvi, užívanie niektorých liekov…
- Cholecystitída (zápal žlčníka) môže byť akútny a chronický . Akútny zápal vzniká väčšinou kvôli kameňom, pretože dochádza k obštrukcii žlčového vývodu, ktorý vedie žlč zo žlčníka do spoločného vývodu.
Potrebujete pomôcť s úpravou stravy v Bratislave?
Objednajte sa na konzultáciu telefonicky na +421 944 618 217 alebo e-mailom na rybarova@nedietuj.sk
ZÁSADY DIÉTNEHO STRAVOVANIA PRI CHOROBÁCH ŽLČNÍKA
Choroby a poruchy tráviacich orgánov vyžadujú väčšinou úpravu stravy, ktoré dokážu upraviť trávenie, znížiť nároky na prácu tráviaceho systému a uľahčiť prechod potravy tráviacim traktom. Šetriace diéty chránia tráviaci trakt trojakým spôsobom:
1/ Mechanicky:
- Zo stravy sa vylučujú nestráviteľné zložky potravy, šupky, jadierka, kôstky…
- Silne nafukujúce potraviny s obsahom jednoduchých sacharidov, prípadne oligosacharidov (strukoviny napríklad)
- Stará, drevnatá zelenina, prezreté ovocie a zelenina
- Šľachy, blany, chrupky, tučné druhy mäsa
Dôležitá je aj mechanická úprava stravy: Konzistencia jedla mechanicky šetrí tráviaci trakt, nezvyšuje neúmerne peristaltiku. Stravu potrebujeme upraviť do:
- Kašovitej
- Mixovanej
- Mletej a pasírovanej formy
Stravu odporúčam pripraviť šetrnými technologickými postupmi ako: dusenie, varenie, pečenie v alobale alebo v pare. Pokrmy odporúčam zahustiť ,,diétnou zápražkou“ (múka sa opraží nasucho a pridá sa do nej tuk), múkou rozmiešanou vo vode, mixovanou zeleninou, strúhaným zemiakom, alebo zemiakovým škrobom. Pre získanie lepšej farby šťavy obalíme mäso do hladkej múky a opečieme ho na rozpálenej panvičke alebo hrnci (vhodný riad je napríklad riad s teflónovou vrstvou) bez tuku. Zalejeme netučným vývarom alebo vodou a ďalej tepelne upravíme. Tuk odporúčam pridávať až do hotového pokrmu. Cesnak, cibuľa a niektoré koreniny (korenie, nové korenie, bobkový list) je možné v šťave vydusiť a potom z pokrmu odstrániť. Vyprážanie, opekanie na tuku a fritovanie nie je pre túto diétu vhodné.
2/ Chemicky Zo stravy treba vylúčiť alebo obmedziť potraviny, ktoré dráždia tráviaci trakt tým, že urýchľujú a zvyšujú vylučovanie tráviacich štiav, alebo chemicky dráždia sliznicu tráviacej trubice. Potraviny, ktoré sa vylučujú:
- dráždivé,
- korenisté,
- pikantné,
- štipľavé,
- nadmerne slané a sladké,
- mastné, tučné a vyprážané jedlá,
- jedlá s ostrými príchutami,
- silné mäsové extrakty (napríklad bujóny)
- čierna zrnková káva, alkohol, sýtené nápoje
- údeniny, tučné mäsové výrobky.
3/ Termicky- Tepelné šetrenie:
Veľmi vysoká alebo veľmi nízka teplota tiež môže dráždiť, preto odporúčam konzumovať jedlá v primeranej teplote, a pomaly poriadne rozžuť jednotlivé kúsky jedla. Nepriaznivý vplyv horúcich alebo studených jedál sa prejaví na slizniciach jednotlivých orgánov ako napríklad sliznica ústnej dutiny, pažeráka, hltana a žalúdka. Ideálna je vlažná teplota konzumovaných jedál. Veľký dôraz kladieme na výber a množstvo tukov. Používame malé množstvo kvalitných olejov a podľa potreby vyberáme varianty so zníženým obsahom tuku. Dôležité je dodržiavanie pravidelnosti rozdelenia jedál. Odporúča sa jesť častejšie v malých dávkach, najlepšie 5-6 x denne.
Výber potravín a pokrmov pri žlčníkovej diéte
Tuky: maslo, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).
Mäsá: vyberáme chudé (bravčové, hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).
Údeniny: len chudá šunka (kuracia, bravčová, detská)
Vajcia: Vajcia celé či žĺtok sa povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez obmedzenia.
Mlieko a mliečne pokrmy: netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé – obsah tuku do 1,5% (ak sa znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou, syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.
Obilniny: pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.
Pečivo: vodové netučné pečivo z bielej múky, starší biely chlieb, toastový chlieb, staršie netučné pečivo – napríklad vianočka, detské piškóty, netučné keksy bez príchute.
Polievky: vývary zo zeleniny, obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, vajcová hmla (len z bielok), osušená žemľa.
Zelenina: vhodná je čerstvá, mrazená alebo sterilizovaná nenadúva do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler, petržlen, tekvica, cuketa, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve kombinované s nenafukujúcou zeleninou, hlávkový a ľadový šalát. Paradajky (lúpané a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa len na vyvarenie.
Ovocie: používame mechanicky alebo tepelne upravené, vyzreté, prípadne lúpané. (Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány, jablká, marhule, broskyne. Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu, alebo dužinu. Najlepšie sa znášajú mandarínky a sladké pomaranče.
Prílohy: Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny, suchárové knedle, halušky, zemiakové knedle, žemlová knedla.
Múčniky: pudingy, kaše z nízkotučného mlieka, diétna žemľovka, piškótové cestá šetriacim spôsobom.
Korenie: zelené vňate, vývar z rasce, bobkový list, majorán, sušená bazalka, ligurček.
Nápoje: voda, voda so šťavou, ovocné šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený čaj, minerálne vody vyprchané.
Pripravila som pár receptov, ktorí sú vhodné do žlčníkovej diéty. Je dôležité pripomenúť, že stravovanie je u všetkých ľudí, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom, veľmi individuálne – niekto dokáže tolerovať aj potraviny zo skupiny „nevhodných“, niekomu zas robia ťažkosti aj „vhodné“ potraviny. Je teda potrebné si po nástupe na žlčníkovú diétu odsledovať, ktoré potraviny vám robia ťažkosti a riadiť sa tým. Každý organizmus je individuálny a jedinečný a netreba na to zabúdať.
MRKVOVÁ TORTA
8 porcií
Poleva: 300 g špaldovej múky
4 väčšie mrkvy
100 g trstinového cukru
1 prášok do pečiva
2 vajcia
100 g nízkotučného jogurtu
mletá škorica,
mletý muškátový orech,
sol
150 g syru Lučina linie
1 PL medu
kôra z 1 pomaranča
Mrkvu očistíme, nastrúhame na jemno a necháme chvíľu odstáť. Do misky dáme múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Pridáme mrkvu a premiešame. Vajíčka vyšľaháme s cukrom na penu a pridáme jogurt. Do mokrej zmesi pridáme múku s mrkvou a miešame kým nevznikne hustejšie cesto. Na do tortovej formy vystrihneme papier na pečenie a boky vymastíme tukom. Cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 – 30 min. Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť. Medzitým pripravíme polevu. Všetky suroviny dôkladne zmiešame a natrieme na vychladnutú tortu.
Tip: Namiesto polevy môžeme ozdobiť kolieskami mrkvy dusenej na vode s troškou cukru.
CUKETOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI
4 porcie
150 g špaldovej múky
100 g cukety
100 g mrkvy
50 g trstinového cukru
100 g jabĺk
2 PL vody
1 vajce
mletá škorica
1 kypriaci prášok do pečiva
Cuketu, mrkvu a jablko ošúpeme a nastrúhame najemno. V miske zmiešame vajce, cukor, vodu, vanilku a pridáme cuketu, mrkvu a jablko. Pridáme múku, koreniny, prášok do pečiva a dobre premiešame. Zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 min.
ŠALÁT S JAČMENNÝMI KRÚPAMI
200 g jačmenných krúpkov
1 uhorka
100 g čerstvého špenátu
10 reďkoviek
2 PL olivového oleja lisovaného za studena, pripadne repkového oleja
šťava z 1 citróna
Soľ
Krúpky prepláchneme a dáme variť v trojnásobku vody približne 25 min. Uhorku umy- jeme, rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky. Reďkovky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Špenát umyjeme a nasekáme najemno. Všetko spolu zmiešame. V hlbokej miske zmiešame olej, šťavu a soľ‘ podľa potreby. Krúpy ešte teplé zmiešame so zeleninou. Na záver pridáme zálievku.
Moderná výživová poradňa v Bratislave
Využite možnosť osobnej konzultácie v našich moderných priestoroch bratislavskej pobočky Nediétuj, ktorá je zároveň aj individuálnym súkromným fittness centrom.
Otváracia doba: Pon – Pia: 7:00 – 19:00
Kde nás nájdete: Černyševského 12, Bratislava parkovanie ZADARMO priamo pri pobočke
MHD zastávky Farského 5 minút pešo – 3, 84, 95, 99 Muchovo nám. 4 minúty pešo – 95 OC Einsteinova (Aupark) 9 minút pešo – 50
Moderná výživová poradňa v Bratislave
Využite možnosť osobnej konzultácie v našich moderných priestoroch bratislavskej pobočky Nediétuj, ktorá je zároveň aj individuálnym súkromným fittness centrom.
Otváracia doba: Pon – Pia: 7:00 – 19:00
Kde nás nájdete: Černyševského 12, Bratislava parkovanie ZADARMO priamo pri pobočke
MHD zastávky Farského 5 minút pešo – 3, 84, 95, 99 Muchovo nám. 4 minúty pešo – 95 OC Einsteinova (Aupark) 9 minút pešo – 50
Zaujal vás tento článok?
Zaujalo vás to? Využite úvodnú konzultáciu a objednajte sa ešte dnes. Úvodná konzultácia prebieha osobne v Bratislave alebo online.
Cena úvodnej konzultácie v našej modernej výživovej poradni stojí 20€. V prípade využitia akejkoľvek služby Vám bude táto cena odpočítaná z platby.
Zaujal vás tento článok?
Zaujalo vás to? Využite úvodnú konzultáciu a objednajte sa ešte dnes. Úvodná konzultácia prebieha osobne v Bratislave alebo online.
Cena úvodnej konzultácie v našej modernej výživovej poradni stojí 20€. V prípade využitia akejkoľvek služby Vám bude táto cena odpočítaná z platby.
Moja certifikácia výživy a trénovania
Svoju odbornosť som dokázala aj na základe úspešného absolvovania certifikovaného kurzu Poradca pre výživu od spoločnosti Winstitut. Poznatky a štúdie ohľadom výživy však neustále napredujú, a preto je pre mňa dôležité neustále na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Vďaka desiatkam školení, kurzov a workshopov stále rozširujem svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Okrem výživy milujem aj pohyb a vzdelávam sa aj v tomto smere. Preto som sa rozhodla že absolvujem kurz Kondičného trénera I. stupňa v Efect Fit, aby som mohla aj takto pomáhať ľudom.
Moja certifikácia výživy a trénovania
Svoju odbornosť som dokázala aj na základe úspešného absolvovania certifikovaného kurzu Poradca pre výživu od spoločnosti Winstitut. Poznatky a štúdie ohľadom výživy však neustále napredujú, a preto je pre mňa dôležité neustále na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Vďaka desiatkam školení, kurzov a workshopov stále rozširujem svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Okrem výživy milujem aj pohyb a vzdelávam sa aj v tomto smere. Preto som sa rozhodla že absolvujem kurz Kondičného trénera I. stupňa v Efect Fit, aby som mohla aj takto pomáhať ľudom.
Chceš aj ty napísať takúto premenu?
Som žena po dvoch pôrodoch a po každom pôrode mi zostali nejaké kilogramy navyše. Nepáčilo sa mi to a necítila som sa dobre vo svojom tele. Navyše mi bola diagnostikovaná aj histamínová intolerancia, čiže o to viac som musela svoje stravovanie zmeniť. Tak som sa rozhodla, že oslovím Janku, nech mi pomôže upraviť stravu tak, aby som svoju intoleranciu dostala pod kontrolu a navyše upravila aj svoju váhu. Naučila ma ako si vyskladať tanier pri mojom obmedzení, a hlavne ako rýchlo si vie človek navariť zdravé jedlo, ktoré je navyše veľmi chutné a chutí aj deťom. Vďaka Janke sme sa celá rodina naladili na zdravé stravovanie a nevieme si bez toho už predstaviť náš život a touto cestou jej za to veľmi pekne ďakujem.
Čo pre Vás ponúkam
Starostlivosť o vaše stravovanie
Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobitý prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam úvodnú konzultáciu, vypracovanie jedálnička na mieru a pravidelné osobné alebo online konzultácie. Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať priebeh Vašej premeny.
Komplexná starostlivosť o vaše cvičenie a stravu
Chápem, že nie každému vyhovuje cvičenie vo fitness centre. Možno máte pocit, že sa na vás každý pri cvičení pozerá, alebo Vaša finančná situácia nie je úplne ideálna a nemôžete si dovoliť platiť pernamentku aj trénera zároveň. Je čas vyskúšať domáce cvičenie pod dohľadom certifikovanej trénerky.
Jedálniček na mieru
Chcete mať nielen vyváženú a plnohodnotnú stravu ale aj funkčné telo? Tak presne pre vás je tento balíček, súčasťou ktorého je výživový plán na mieru, individuálne online tréningy z pohodlia vášho domova, pravidelná osobná alebo online konzultácia. Takto bude vaše stravovanie a pohyb pod dohľadom odborníčky.
Tréningový plán a live cvičenie na doma pre ženy
Chápem, že nie každému vyhovuje cvičenie vo fitness centre. Možno máte pocit, že sa na vás každý pri cvičení pozerá, alebo Vaša finančná situácia nie je úplne ideálna a nemôžete si dovoliť platiť pernamentku aj trénera zároveň. Je čas vyskúšať domáce cvičenie pod dohľadom certifikovanej trénerky.
Úspešné príbehy
Kvalitná práca a ešte kvalitnejšie výsledky hovoria za všetko. Nechajte sa inšpirovať a napíšte aj Vy nový príbeh svojho života.